Державне підприємство “Воловецьке лісове господарство”

07.04.2016 16:11

Державне підприємство “Воловецьке лісове господарство”  розташоване в північній частині Закарпатської області на території Воловецького адміністративного району. Територія лісгоспу розташована в  басейні ріки Дунай і за характером рельєфу віднесена до гірських лісів, де чудові гірські краєвиди чергуються з мальовничими річковими долинами. Основними водними артеріями на території лісгоспу є невеликі гірські річки та потоки, що впадають до річок Латориця і Тиса. Мінімальна висота над рівнем моря – 330 м, максимальна – 1677 м. Найбільш високі вершини гірських хребтів розташовані по периферії території лісгоспу. До них відносяться гора “Стой” /1677 м/ - на південному сході, гора “Великий Верх”  /1559 м/ - на півдні, гора “ Пікуй “ /1408 м/ на півночі лісгоспу по межі з Львівською областю. Максимальна висота, якої досягає верхня межа лісу, визначається відмітками 1150 метрів над рівнем моря. За верхньою межею лісу розташовуються  безлісні площі /високогірні пасовища/ - полонини, які є одночасно і цінною кормовою базою для розвитку тваринництва м”ясомолочного напрямку, зокрема вівчарства. Згідно лісорослинного районування територія лісгоспу відноситься до лісогосподарського району Стрийсько - Межигірської Верховини гірськокарпатського округу, який займає майже 50% ареалу букових, буково-ялинових і ялинових високогірних лісів Українських Карпат. Клімат району розташування підприємства помірно-континентальний, вологий з великою кількістю опадів, від 600 мм в рік у нижніх частинах гір до 1500 мм на високогір”ї. Провідними галузями народного господарства в районі розташування лісгоспу є сільське та лісове господарство. За останній період часу особливої популярності почав набувати так званий   “зелений” або „сільський туризм”, для широкого розвитку якого, як бачимо, є всі необхідні умови і в основному добре розвинута мережа шляхів транспорту загального користування, зокрема залізниця Київ – Львів - Чоп та автомобільна дорога державного значення  Київ-Чоп. .  

Площа лісових масивів, на яких ведеться природоохоронна, лісогосподарська  та виробнича діяльність складає 27263 га, з них вкрита лісом – 25304 га, з яких 16144 га складають експлуатаційні ліси, 6148 га - захисні ліси, 1630 га – рекреаційно-оздоровчі ліси, 1383 га – ліси природоохоронного, наукового та історико-культурного призначення.

    Основними лісоутворюючими породами на території лісгоспу є бук лісовий /79/7 %/, ялина європейська або смерека /10/6 %/, ялиця біла /5.2 %/, клен-явір /1.2 %/, дуб скельний /0.5 %/. Одинично та біогрупами зустрічаються  в насадженнях модрина європейська, клен гостролистий, дуб черешчатий та червоний, граб звичайний, ясен звичайний, сосна звичайна, вільха сіра та чорна, акація біла, береза повисла, осика, липа. Є окремі екземпляри бузку угорського, дугласії, сосни гірської, тиса ягідного. Зі всіх лісів лісгоспу 63.7% - це ліси природного походження, решта – створені копіткою працею лісівників різних поколінь на площах, що вийшли з-під

рубок головного користування, суцільних санітарних рубок та в результаті заліснення непридатних для сільськогосподарського використання земель. Загальний запас деревостанів складає понад 9 млн. 208 тис. кбм, з них стиглих і перестійних – 593 тис. кбм.

На 2015 рік лісгоспу було доведено ліміт головного користування в розмірі 40.1 тис.кбм, з них 20.6 тис кбм – у твердолистяному господарстві. Проте у зв”язку  із сильним всиханням ялинових лісів, особливо в районі Воловця, лісгоспом проведена значна робота в плані першочергового виконання санітарно-оздоровчих заходів замість проведення рубок головного користування, тобто рубок спілого здорового лісу. Санітарно-оздоровчі заходи включають в себе вибіркові санітарні рубки; суцільно-санітарні рубки; очистку лісу від захаращення. Крім того, проведено рубки догляду в молодняках, що були заплановані на цей рік. Під час весняної лісокультурної кампанії заліснено лісові площі, що вийшли з-під суцільних рубок.  Крім того закладено лісові розсадники та шкілки основних лісоутворюючих порід в кожному лісництві та шкілок.

 Ми діємо  за принципом: скільки зрубав лісу, стільки і посади. Перевагу зараз надаємо букові, ялиці, ясену, явору. Не забуваємо і про ялину /смереку/, проте намагаємось  створювати   в основному  змішані насадження, за своїм складом наближені до високопродуктивних природних екосистем, які більш стійкі до дії різного роду шкідників та хвороб лісу.  Радує нас і той факт , що за останній період часу значно зменшилися самовільні вирубки лісу, не допущено жодного випадку лісової пожежі.

Мисливські угіддя на території лісгоспу розподілені між  лісгоспом – 4621 га, товариством «Лісівник» - 13093 га та районною організацією УТМР – 9567 га. Основними представниками лісової фауни в зоні виробничої діяльності підприємства є олень благородний, козуля, кабан, заєць, лисиця, вовк. Зустрічаються в лісових нетрях подалі від людського ока ведмідь бурий карпатський, рись, кіт лісовий, борсук, куниця лісова.

З метою охорони та збереження рідкісних видів тварин, рослин, їх ареалів перебування та місцезростання на території лісгоспу створено 14

об”єктів природо - заповідного фонду на загальній площі понад 3601.8 га. Це, зокрема, лісовий заказник загальнодержавного значення “Росішний” площею 461 га у Нижньоволовецькому лісництві, де на схилах полонини Стой у первозданному виді збереглося елітне ялицеве із спадковими властивостями насадження, що безпосередньо межує з буковими пралісами та Боржавськими полонинами. Загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення “ Потік Оса” площею 500 га у цьому ж лісництві,  створений  для збереження і відтворення генофонду та місць проживання окремих видів диких тварин та риб. На території Підполозянського та Нижньоворітського лісництв для охорони та збереження дуба скельного, який зростає на кам”янистих осипах головного вододілу Східних Карпат на межі стику букових лісів з хвойними, створено ботанічну пам”ятку природи загальнодержавного значення “Гора Високий камінь” площею 22 га. Тут же на стрімких виходах скельних порід зустрічаються окремі екзотичного виду дерева сосни гірської, які надають цій місцевості особливого колориту та неповторної краси. У кварталі 10 Підполозянського лісництва під охороною, як пам”ятка природи місцевого значення знаходиться предмет особливої наукової цінності неогеновий релікт - тис ягідний, вид, занесений до “Червоної книги України”, вік окремих екземплярів  якого сягає понад 300 років. Як об”єкт, що має чисто наукове значення під охорону взято окремі кущі бузку угорського, рідкісного, акліматизованого виду, який росте тільки у двох місцях - Жденіївському та Підполозянському лісництвах. На площі 425.3 га, яка охоплює Пашківське, Підполозянське та Нижньоворітське лісництва створено ботанічний заказник місцевого значення “Пікуй” для збереження та відтворення цінних природних комплексів. Тут на  кам”янистих розсипах і стрімких скелях полонини Пікуй ростуть ялицеві та букові, з домішкою явора, праліси. Ну і звичайно ж гідрологічні пам’ятки природи в урочищах Майдан та Кочилово Підполозянського лісництва, урочищі Занька Нижньоволовецького лісництва створені для охорони і збереження джерел, вода яких має лікувальні властивості. В цьому році рішенням Закарпатської обласної ради № 846 від 24.04.09 року на території Верхньо-воловецького лісництва створено лісовий заказник місцевого значення «Темнатик» загальною площею 1456 га.  

Переважаючими сортиментами деревини, що заготовляються в лісгоспі є пиловник, будівельний ліс, технологічна сировина для промислової переробки, які задовольняють потребу в деревині цілого ряду районів Закарпатської області. Географія поставок продукції ДП “Воловецький лісгосп” розширюється з кожним роком і на даний час вже вийшла за межі України.